anita dujić

Najljepša je prirodna ljepota

Dugi je niz godina dio beauty i modne industrije koja može biti – i najčešće je – okrutna. No kroz posao Anita je puno naučila o samoj sebi, o načinima na koje se treba brinuti o onome unutarnjem i vanjskome. Anita je i majka trogodišnje kćeri Lily, kojoj je prilagodila svoju svakodnevicu, no to ne znači da je zanemarila sebe. Otkrila nam je više o svojim ritualima.

Razgovarala: Lea Ladišić

fotografije: Marko Miščević/Cropix

Koja je tvoja beauty filozofija?

– Manje je više – tako pristupam svemu u životu. Važno je znati da sve dolazi iznutra, pa je briga o vlastitom zdravlju i puno hidracije glavni preduvjet za sve.

Kako izgleda tvoja rutina ljepote?

– Zadnjih godina imam rutinu koje se držim, mislim da je važno biti redovit po tom pitanju jer koža sve pamti. Imam nekoliko brendova koje jako volim i kojima sam posljednjih godina vjerna. To su Dermalogica proizvodi, čije kreme, serume i čistače zaista volim. Obožavam Matinatu, domaći brend koji sam otkrila prošle godine i koji ima divnu filozofiju u pristupu poslovanju kao i proizvodima, a nedavno sam otkrila i ZoSkin kozmetiku, dok sam rješavala problem hiperpigmentacije, i uz njih sam postigla odlične rezultate. S vremena na vrijeme volim promijeniti proizvode, da se koža ne ulijeni.

anita dujić bez č
Make-up: Seka Kožul/ Kosa: K O S A by AiI

Koji je najvažniji korak u tvojoj rutini njegovanja?

– Nema jednog koraka kada je njega tijela ili lica u pitanju, već više malih od kojih svaki jednako vrijedi. To su hidracija iznutra, čišćenje i zatim hidracija izvana. Sveto trojstvo kada je njega kože u pitanju. Naravno, uz zaštitni faktor koji mi je posljednjih godina must have.

Kada se osjećaš najbolje, najsamopouzdanije?

– Kada sam odmorna, svježe oprane i raspuštene kose, u nekom cozy outfitu i kada radim kontinuirano na snazi tijela, bilo da je to joga ili vježbe snage. Trenutno prakticiram oboje i odlično se osjećam.

Važna je umjerenost i balans u svemu, i nije produktivno uskraćivati si bilo što

Imaš li self-care rituale, i koliko vremena posvećuješ sebi?

– Uz sve obaveze i malo dijete to zna biti vrlo izazovno i teško, no trudim se ne zapostaviti samu sebe jer sam svjesna važnosti toga – kako za mene, tako i za one koji me okružuju. Od 15. godine sam dio modne i beauty industrije i taj svijet me naučio da se brinem o sebi, svom tijelu i da se ne zapostavljam, ali na jedan zdrav način, što je vrlo bitno. Mjesečno obavezno nađem vremena za masažu, redovito idem na jogu, kad stignem idem na tretman lica i na nokte. Kao dio mog self-carea je također i konzumacija zdrave hrane i balansirana prehrana. Ne držim se svega ovoga slijepo, ali se trudim koliko mogu da mi to bude neka rutina.

Koliko paziš na prehranu?

– Poprilično pazim i počela sam paziti već u ranim dvadesetim godinama, a otkad sam postala mama, još i više. Prvenstveno zbog Lily biram provjerene, zdrave namirnice s domaćih, obiteljskih OPG-ova. Često kuham i pritom dajem prednost voću, povrću i ribi. Često pripremam smoothije za doručak i izbjegavam jesti iza 18 sati. Ponekad „zgriješim” s brzom hranom i slatkišima (s ovim drugim malo češće), no vjerujem da je važna umjerenost i balans u svemu, i nije produktivno uskraćivati si bilo što. Jedem sve, ali umjereno, to je neka moja formula.

Što je za tebe čista ljepota?

– Ljepota je svuda oko nas ako je znamo prepoznati, a najljepša, najčišća je ona prirodna.

AD novo
Fotografirano u Atelieru Hrvoja Dumančića

U kakvom si odnosu sa svojim samopouzdanjem?

– Poprilično dobrom, rekla bih. Kad sam bila mlađa često mi je nedostajalo samopouzdanja, ali nikada u „opasnoj” mjeri. Pozitivac sam po prirodi, pa i kad bi mi nešto poljuljalo samopouzdanje to bi trajalo jedan dan, a sutra bih već nastavila dalje s vjerom u sebe. To je bilo vrlo bitno u onim ranim godinama nesigurnosti i traženja svog mjesta pod suncem. Srećom imala sam upornost i stabilnost za ostvarenje svojih ciljeva. Danas ga imam sasvim dovoljno – samopouzdanje dolazi s iskustvom i naučenim lekcijama. Nije mi svaki dan dobar i nisam si uvijek ‘top’, ali važno je znati da je to sve prolazno i da će već sutra biti super dan.

Koliko se mijenjao pojam ljepote, i kako ga ti definiraš?

– Koliko god se mijenjao, uvijek se tu negdje ‘vrti’. Ljepota je po meni jedna zaokružena cjelina, način na koji mi pristupamo sebi i drugima. Ljepota je često ono što želimo vidjeti.

Bez čega ne možeš zamisliti svoj dan?

– Bez svega se može, osim vode i hrane, ali one male stvari čine život i svakodnevicu posebnima, a to su pusa i zagrljaj moje kćeri, čaj ujutro, mali rituali te rad i posao koji me pokreću.

gg-jana