SELFCAREDe La Renta Resort PO S22 004 (1)

briga o sebi

Voda kao dio self-care rutine

Brinete li o sebi jer je riječ o wellness trendu ili zaista želite presložiti životne navike? Istina se vjerojatno krije negdje između ove dvije tvrdnje, no činjenica je da je ideja brige o sebi posljednjih godina u fokusu više no ikada.

fotografije: IMAXtree

I prije smo prakticirali zdrave navike, samo su sada okupljene pod modernim nazivom self-care koji se odnosi na dovoljno sna, pravilnu prehranu, tjelovježbu, a zatim se pod okrilje ovoga uvlače i neki rituali koji možda dugoročno nisu dobri za naše zdravlje, no trenutačno nam pružaju zadovoljstvo. Ili bijeg od stvarnosti – to može biti bijeg od obveza na poslu, bijeg od druženja koje smo dogovorili no zapravo ga želimo izbjeći, kupovina onih cipela koje si zapravo ne možemo priuštiti, no u tom će nas trenutku usrećiti…

Što podrazumijeva onaj pravi self-care? Prakse zbog kojih ćemo se osjećati dobro trenutno, ali i dugoročno, koje ne štete nama niti ljudima koji nas okružuju. Osluškivanje vlastitog tijela i potreba, koliko god to zvučalo poput isprazne fraze, zapravo je ispravan put prema dobroj brizi o sebi. Ne krećite s određenim navikama, proizvodima ili aktivnostima samo jer se ističu kao trend. Prije same akcije upitajte se hoće li to zaista napraviti pozitivnu promjenu u načinu života. Vlastite rituale i stvari zbog kojih se osjećamo bolje ne moramo obilježiti s etiketom self-care, važno je samo da postanu dio dana i našeg lifestylea.

SELFCAREMarras PreFall PO F22 012 (1)

Pronađite vrstu tjelovježbe ili fizičke aktivnosti koja vam najbolje odgovara – zašto se siliti na odlazak u teretanu ako prema njoj koračate s grčom u trbuhu? Isprobajte neke nove aktivnosti, prakticirajte dnevne, tjedne ili mjesečne šetnje prirodom ili ulicama grada. I male stvari čine veliku razliku – slušanje omiljene glazbe, uživanje uz knjigu, film ili seriju, kreativne aktivnosti poput crtanja ili pisanja… Važno je da se na način koji nam odgovara pokrenemo mentalno i fizički. Brinite o svojoj koži i detektirajte njezine potrebe – jutarnjim i večernjim ritualima i proizvodima za njegu održavajte njezinu ljepotu i zdravlje, a ujedno te trenutke iskoristite kao vrijeme za opuštanje, posvećeno samo vama. Pobrinite se da imate dovoljno sna jer kvalitetno spavanje i odmor su neke od najboljih stvari koje možete priuštiti svom tijelu.

Osluškivanje vlastitog tijela i potreba, koliko god to zvučalo poput isprazne fraze, zapravo je ispravan put prema dobroj brizi o sebi

Bitna stavka boljeg i zdravijeg načina življenja svakako je i način na koji se hranimo. Već dobro znamo da balansirana i uravnotežena prehrana čini dobro za psihičko i fizičko stanje tijela, pa umjesto inovativnih self-care praksi, posvetite pažnju osnovama – načinu na koji se hranite, dovoljnoj konzumaciji zdravih namirnica i vode. U organizaciji će pomoći dnevni plan – obroka i/ili namirnica, osobito ako vam posao priječi da se zdravije hranite. Osobito pazimo na hidraciju – u određenim dijelovima dana posvećujemo pažnju konzumaciji vode koja ima dobrobiti za organizam, tijelo, kožu i kosu. Zbog užurbanog načina života i stresa često zaboravimo na male stvari poput hidracije, a koje su neophodne za normalno funkcioniranje organizma. Uz sebe uvijek imajte bocu s vodom kako biste lakše kontrolirali svoj dnevni unos tekućine, započnite i završite dan uz čašu vode – male stvari koje čine razliku.

gg-jana