Matea rajčić

Minimalizam kao beauty filozofija

“Always a dreamer, sometimes a traveler” riječi su kojima se opisuje Matea Senjak – arhitektica koja sreću i ljepotu pronalazi u putovanjima. Strastvena je u pronalaženju pozitive i malih stvari koje čine život ljepšim i potpunim. Kada je ljepota u pitanju, minimalizam je njezin recept, što je naučila kroz pogreške u mladosti. Bez grešaka, na koncu, ne možemo napredovati, zar ne?

Razgovarala: Lea Ladišić

fotografije: Marko Miščević/Cropix

Koja je tvoja beauty filozofija?

– Moja filozofija je uistinu jednostavna: ”manje je više”. Biti autentičan, dosljedan i iskren prema sebi – u svakom aspektu života – najveća je vrijednost, pa prema tome njegujem i minimalistički pristup prema ljepoti. Bitno je pronaći proizvode s odgovarajućim i kvalitetnim formulama, ali i biti umjeren i ne pretjerivati u njihovoj količini.

Kako izgleda tvoja rutina ljepote?

– Kad sam bila malo mlađa, često sam mijenjala proizvode, što je dovelo do određenih reakcija na koži, a nisam znala koji im je točno uzrok. Od tad sam vjerna uglavnom istim proizvodima koji odgovaraju mojoj koži: nježni gel za umivanje, tonik, hijaluronski serum te hidratantna krema. Tu su još okoloočna krema i balzam za usne. Ako mi vrijeme dopusti, uvedem i laganu masažu za što bolju cirkulaciju.

Matea Rajčić
Make-up: Seka Kožul/ Kosa: salon Hairvetica

Koji je najvažniji korak u tvojoj rutini njegovanja?

– Čišćenje i hidracija. To su alfa i omega moje rutine njege. Proizvodima namijenjenima za to i posvećujem najviše pažnje i pazim na njihov sastav kako ne bi bili agresivni za moj tip kože.

Kada se osjećaš najbolje, najsamopouzdanije?

– Kad sam sretna i ispunjena. Onda mi je – kako kažu – samo nebo granica.

Istinska i autentična ljepota je ona koja dolazi iznutra, a potom se reflektira i na van

Imaš li self-care rituale i koliko vremena posvećuješ sebi?

– Volim ‘ukrasti’ neki trenutak za sebe. Tome dajem sve veći značaj. Nastojim ustajati što ranije, kako bih imala sat vremena ”prednosti’ koji mi nerijetko nedostaje – za laganu tjelovježbu, meditaciju, ispijanje kave/čaja i slaganje ciljeva kroz dan. Tako već na samom početku dana imam osjećaj da sam u prednosti te puno lakše prolazim kroz sve obveze. Mirna sam i zadovoljna – a to je za mene najveći self-care.

Koliko paziš na prehranu?

– Smatram da su prehrana i dovoljan unos vode ključ i polazište za mnogo toga: zdravlje, energiju, ljepotu i raspoloženje. Često sam to znala govoriti samo u teoriji, no presretna sam što mogu reći da u zadnje vrijeme zaista uspješno radim na tome te da sam teoriju napokon provela i u praksu.

Što je za tebe čista ljepota?

– Čista ljepota je puno više od lijepog lica. Istinska i autentična ljepota je ona koja dolazi iznutra, a potom se reflektira i na van. Kroz vedrinu, toplinu, empatiju, altruizam, smisao za humor.. Svatko može biti hodajući dokaz onoj našoj narodnoj poslovici jer ljepota doista dolazi iznutra.

Matea Rajčić
Fotografirano u Atelieru Hrvoja Dumančića

U kakvom si odnosu sa svojim samopouzdanjem?

– Samopouzdanje je cjeloživotni proces, odnosno konstantan rad na sebi. Ako se ne osjećaš dobro u svojoj koži, ne možeš se osjećati dobro ni u odnosu s drugim ljudima. Naši osjećaji prema drugima određeni su kroz osjećaje koje imamo prema samima sebi. Stoga, pokušavam biti blaga prema sebi, priuštiti si vrijeme i prostor za rast, kao i za greške, iako sam po prirodi perfekcionist i mali ”unutarnji kritičar” često nađe nešto što je moglo biti bolje. Konkretno, moje samopouzdanje je počelo u onom momentu kad sam prestala tražiti potvrdu vlastite vrijednosti od drugih, već sam je pronašla u sebi i svojim djelima.

Koliko se mijenjao pojam ljepote, i kako ga ti definiraš?

– Ideal ljepote nikad nije bio jedinstven, mijenjao se kroz stoljeća, ovisno o kulturi ili geografskom položaju. No, definicija ljepote je za mene ipak jedinstvena. Zdrava, nasmijana i sretna žena – najljepša je žena.

Bez čega ne možeš zamisliti svoj dan?

– Bez barem jedne pozitivne misli. Često smo usmjereni prema nekim višim i dalekim ciljevima, no svakodnevne navike su te koje određuju našu budućnost – i to sam davno naučila. Iz tog razloga trudim se u svakom danu naći razloga za osmijeh, pozitivu i zahvalu, bez obzira na to kamo me dan odvede. I bez kave, da se ne lažemo (smijeh).

gg-jana