IMG_0670 (1)

Koja je prava istina o vodi?

Sigurno ste ih čuli, nekih ste se i slijepo pridržavali bez mnogo propitkivanja. Ipak, sve ono što se priča ne mora nužno biti točno - donosimo istinu o vodi, odnosno dekonstruiramo mitove kojih biste se trebali prestati pridržavati

Fotografije: Press

činjenice o vodi

Nije baš tako jednostavno – u suprotnom, gotovo nitko ne bi imao problema sa suhom i osjetljivom kožom. U trenutku kada popijemo čašu vode, ona ne putuje automatski do kože i ne vidi se na površini u vidu sjajne, zategnute kože. Voda putuje kroz stanice i hidrira cijelo tijelo, što je pozitivno za nas, no ne utječe instantno na izgled same kože tijela ili lica.

Primjerice, za normalnu proizvodnju kolagena u koži voda je neophodna, i uz dovoljnu količinu vode u tijelu koža ostaje elastična i balansirana. No pijenje vode samo je jedan dio slagalice koja u konačnici za rezultat daje zdravu i blistavu kožu. Ako je nakon čišćenja ili umivanja koža suha ili iritirana, ne preskočite nanošenje seruma i hidratantne kreme. Hidracija je dakle nužna, no uz korištenje topikalnih preparata za tretiranje kože, i jasno, uz balansiranu i zdravu prehranu i ispravan način života.

Voda je očigledno ono bez čega ne možemo funkcionirati, ali to ne znači da je za nas dobra u neograničenim količinama. Previše vode u organizmu može dovesti do mučnine, dezorijentiranosti ili glavobolje. Ako imate povišeni krvni tlak, naotiču vam zglobovi ili imate problema s bubrezima, višak vode u organizmu može dovesti do dodatnih problema. Ne pretjerujte ni sa čim, tako niti s ispijanjem vode. Jeste li dehidrirani ili previše hidrirani najbolje otkriva boja urina. U svakom slučaju, umjesto ekstrema, uvijek težite balansu.

Pravilo o osam čaša vode dnevno dugo se smatralo univerzalnom količinom vode koju moramo popiti kako bismo ostali hidratizirani. Dnevni unos zapravo ovisi o individualnim potrebama svakoga od nas – načinu života, dnevnim aktivnostima, prehrani, vanjskoj temperaturi… Smatra se da žensko tijelo treba oko 1,7 litara vode na dan, no svakako količinu prilagodite svojim potrebama. Složite idealni raspored – nakon buđenja je preporučeno popiti čašu vode, osobito jer tijekom noći tijelo gubi hidraciju. Za bolju probavu, dobro je popiti vode pola sata prije svakog obroka – umjesto za vrijeme objeda. Čaša vode prije spavanja ritual je kojeg se mnogi drže i od kojeg tijelo ima koristi – a mnogi stručnjaci savjetuju da prva i posljednja čaša vode u danu budu mlake, odnosno tople.

Tvrdnja koja ‘drži vodu’. Ako dnevno ne unosimo dovoljnu količinu vode, istovremeno otežavamo bubrezima da pravilno i dobro obavljaju svoj posao. Odnosno, iz metabolizma se ne odstranjuje dovoljno toksina koji, umjesto da odlaze iz tijela, ostaju u organizmu. Na ovo se često nadovezuje mit da povećana konzumacija vode pomaže u gubitku kilograma, što nije potpuno istinito. Voda nam je potrebna za normalno funkcioniranje organizma, pomaže u filtraciji štetnih tvari, poboljšava zdravlje, a samim tim i izgled, no tek uz balansirani način života, ispijanje vode će dobiti potpuni smisao.

Pitajte poznata celebrity lica za tajnu njihove ljepote i mladolikog izgleda i odgovor će, sigurni smo, u većini slučajeva biti – dovoljno sna i dovoljno vode. Od Jennifer Lopez do Jennifer Aniston, kao ključ za ljepotu ističe se ispijanje vode kroz cijeli dan. Je li to zaista tako ili je ovo samo još jedan urbani mit?

Neosporiva je činjenica da je voda ključna za zdravlje, ljepotu, na koncu za život. Isto tako, oko pijenja vode i njezinih benefita razvile su se teorije koje nužno nisu točne. Pravilo o osam čaša vode na dan, pravo vrijeme ispijanja i količina vode koju trebamo unijeti u danu – samo su neki su od čestih mitova…

 

gg-jana