Simona Marziali Resort PO S21 003 (1)

MINERALI KOJI ŽIVOT ZNAČE

u čemu leži snaga silicija?

Unos minerala uvijek se naglašava kao esencijalan, a u beauty industriji proširio se i na dekorativne i preparativne proizvode. No, jeste li znali da vrijedne minerale – poput silicija – možemo naći i u prirodnoj mineralnoj vodi? 

Fotografije: IMAXtree

Zašto su minerali dobri za kožu?

Esencijalni su za normalno funkcioniranje tijela, iako ih često znamo zanemariti. Odnosno, nismo svjesni njihove važnosti za zdravlje, ali i ljepotu. Minerali se godinama koriste u medicini, a postali su i dio kozmetičkih proizvoda, osobito dekorativne kozmetike. Mineralni puderi i kreme uživaju sve veću popularnost, upravo jer su obogaćeni mineralima koji čine dobro za kožu, nježni su prema osjetljivom i aknama sklonom tenu te mogu ih koristiti svi tipovi kože. I prije kozmetike, minerale smo konzumirali prirodnim putem – primjerice prirodna mineralna voda Jana obiluje mineralima koji čine mnogo za izgled i zdravlje, a jedan o kojem se ne govori dovoljno je silicij – mineral koji doprinosi zdravlju cijelog organizma.

Scervino bbt F22 010 (1) (1)
jana-infografika

Silicij je mineral koji potiče proizvodnju kolagena, a on je zadužen za zdravlje i jačinu noktiju i kose, koža uz njega ostaje elastična, zategnuta i samim time mladolikog izgleda. Također, pomaže u rješavanju toksina iz tijela, zbog čega se spominje u kontekstu smanjenja masnih naslaga i celulita. Silicij zapravo shvaćamo kao anti-age mineral, jer je povezan s vezivnim tkivima u tijelu: utječe na gipkost mišića, održava kosti čvrstima i zube zdravima i smanjuje rizik razvoja osteoporoze i artritisa. Poboljšava elastičnost krvnih žila i tako štiti od kardiovaskularnih bolesti te čuva zdravlje dišnog sustava.

Silicij se ubraja u minerale u tragovima, poput kalija, magnezija, željeza i cinka i tijelo ih ne proizvodi samo, što znači da ga svakodnevno trebamo opskrbljivati ovim tvarima. Uloga silicija je i ona koordinatora, odnosno, on regulira rad ostalih minerala u organizmu. Cjelovite žitarice, mahunarke, krastavac, zelena salata, kora jabuke – sve su to izvori minerala poput silicija, a unosimo ga i pijenjem vode. Prirodna mineralna voda Jana stabilnog je mineralnog sastava – sadrži silicij i ima idealan omjer kalcija i magnezija – omjer 2:1 optimalan je za njihovu iskoristivost u organizmu. Minerali su sastavni dio gotovo svih stijena, naslaga i pijeska, što izdvaja Janu od “obične” vode. Izvorska voda Jana je prolaskom kroz niz geoloških naslaga poprimila kristalnu bistroću i jedinstven mineralni sastav koji čuva zdravlje, ljepotu i pruža nužnu hidraciju tijela.

Balmain bbt S21 008 (1) (1)
gg-jana